Říjen 2007

:´-( PLÁČU

28. října 2007 v 20:15 králíci
s lítostí vám oznamuji že králíček o kterém píšu v článku "kajík mého spolužáka Lukiho" tento výkend....
... umřel
teď je určitě v krá ličím nebíčku se svími kamarádytak si na něj občas vzpomeňte a třeba se zaněj i úpomodlete on si to zaslouží byl to opravdu vyjimečný kamarád.
♥ ZBOHEM OGÍŠKU ♥

kájik mího spolužáka Lukiho

28. října 2007 v 19:59 králíci
Ušatý přítula Oggy (s přezdívkou Ozzi) je rasa zakrslého beránka.

mňamka

28. října 2007 v 19:58 králíci
mno tak tomu řikám mrkev:-)
ten obličej je kvuli identytě osoby člověk nikdy newí:-))

vlk eurasijský

28. října 2007 v 11:43 psi

Vlk eurasijský

(Canis lupus lupus)

A - European wolf
N - Europäisch-Asiatische Wolf

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: psovití

Zeměpisné rozšíření: Kdysi souvisle v Evropě a Asii, dnes na mnoha místech vyhuben.
vyhledávání: Asie, Evropa
Biotop: Je velmi přizpůsobivý různým prostředím - obývá lesnatou krajinu i holé pláně tundry.
vyhledávání: tundra, jehličnatý les, listnatý a smíšený les
Potrava: Loví velké kopytníky i drobné hlodavce, nepohrdne ani plody či odpadky.
vyhledávání: zdechliny, živá kořist
Rozměry: délka těla 100-160 cm, délka ocasu 30-50 cm, výška v kohoutku do 100 cm, hmotnost 30-80 kg
Rozmnožování: Samice rodí po 61-63 dnech březosti 4-7 mláďat o hmotnosti 300-500 g. Přivádí je na svět v brlohu, jeskyni nebo pod skalnatým převisem. O mláďata se starají oba rodiče a později jim pomáhají všichni členové smečky.
Věk: V přírodě se dožívají 10 let, v péči zoologických zahrad až 20 let.
Zajímavosti: Je jedním z poddruhů vlka obecného, který se vyskytuje v různém vybarvení od šedobílé po černou a vyskytuje se v nejrůznějším prostředí v Evropě, Asii a Severní Americe.
Kde ho najdete: V nově vybudovaném prostorném výběhu v horní části zoo žije rodičovský pár, samec Lobo a samice Boja. Na jaře 2002 se narodila první mláďata.

Fotogalerie
Vlk eurasijský
Vlk eurasijský

Vlk eurasijský
Vlk eurasijský

Vlk eurasijský
Vlk eurasijský

tygr ussurijský

28. října 2007 v 11:41 kočky

Tygr ussurijský

(Panthera tigris altaica)

A - Siberian tiger
N - Siberischer tiger

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: kočkovití

Zeměpisné rozšíření: Dálný Východ - dnes jen Mandžusko a Korea, dříve až k Bajkalu
vyhledávání: Asie
Biotop: tajga, husté porosty kolem řek a jezer
vyhledávání: jehličnatý les, listnatý a smíšený les
Potrava: Divoká prasata, srnci a jeleni, příležitostně medvědi, i menší živočichové. Větší kořist si tygr ukrývá a opět se k ní vrací.
vyhledávání: živá kořist
Rozměry: hmotnost samců až 300 kg, samic kolem 100 kg, délka těla s ocasem 1,9-3,3 m, výška v kohoutku 1,1-1,25 m
Rozmnožování: Samice je březí 104-107 dní, rodí 1-5 (6) mláďat, která vodí až do věku 2 let. Samec žije samotářsky.
Věk: 18-20 let
Zajímavosti: Ve volné přírodě přežívá posledních 200-300 jedinců, stav v zajetí je asi 1000 jedinců. Je to největší kočkovitá šelma. Výborně plave a na lov vychází i za dne.
Kde ho najdete: V severní části areálu v nově upravené expozici a v pavilonu kočkovitých šelem

Fotogalerie
Tygr ussurijský
Tygr ussurijský

Tygr ussurijský
Tygr ussurijský

Tygr ussurijský
Tygr ussurijský

Tygr ussurijský
Tygr ussurijský

Tygr ussurijský - samice
Tygr ussurijský - samice

želva skalní

28. října 2007 v 11:38 želva

Želva skalní

(Malacochersus tornieri)

A - African pancake tortoise
N - Spaltenschildkröte

Třída: plazi, Řád: želvy, Čeleď: testudovití

Zeměpisné rozšíření: Keňa a Tanzánie
vyhledávání: Afrika
Biotop: skalnaté výchozy a úbočí
vyhledávání: travnaté území
Potrava: býložravá
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: délka karapaxu do 15 cm, hmotnost do 500 g
Rozmnožování: Samice klade až 5x za sezonu 1-2 poměrně velká vejce. Zahrabává je na vyvýšených místech. Inkubace trvá 99-237 dní.
Věk: ?
Zajímavosti: V dospělosti má nápadně plochý krunýř, který jí umožňuje prolézat a ukrývat se v úzkých skalních štěrbinách. Letní horké měsíce někdy tráví estivací. Někdy se sdružují do poměrně početných skupin.
Kde ho najdete: v pavilonu Afrika zblízka

Fotogalerie
Želva skalní
Želva skalní

Želva skalní - mládě
Želva skalní - mládě

informace

28. října 2007 v 11:35 žirafa

Žirafa Rothschildova

(Giraffa camelopardalis rothschildi)

A - Rothschild´s girrafe
N - Rothschildgirrafe

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: žirafovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika jižně od Sahary
vyhledávání: Afrika
Biotop: savana a buš
vyhledávání: travnaté území
Potrava: Listí a větve stromů, zřídka tráva. Dlouhý jazyk (až 50 cm) a husté sliny umožňují žirafám otrhávat listy i na trnitých větvích stromů a keřů.
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: Výška v kohoutku 2,7-3,3 m, celková výška 4,5-5,8 m (rekord byl u samce vysokého téměř 7 m), délka ocasu 90-110 cm, hmotnost 700-1100 kg. Samice jsou o něco menší a okusují koruny stromů zdola, zatímco vyšší samci se živí shora, čímž dodávají korunám kapi
Rozmnožování: Samice je březí 14-16,5 měsíce a rodí 1 mládě ve stoje. Novorozeně je vysoké až 180 cm a už za půl hodiny se pokouší postavit.
Věk: 30-36 let
Zajímavosti: Je to nejvyšší savec, přesto má pouze 7 krčních obratlů jako většina ostatních druhů savců včetně člověka. Pohybuje se mimochodem, pohybuje tedy oběma nohama na jedné straně těla současně. Žirafa není němá, ale ozývá se jen zřídka. Při soubojích se samci přetlačují krkem, proti nepřátelům se však žirafa velice účinně brání kopáním zadníma nohama. Žirafy spí málo, během 24 hodin jen asi 20 minut, jinak odpočívají ve stoje. V zoo, kde se cítí bezpečně, si lehají mnohem častěji než v přírodě.
Kde ho najdete: Skupina žiraf vedená samcem Šimonem se v létě 2001 přestěhovala do nového pavilonu zvaného Africký dům, jenž je situován za silnicí a je spojen s pětihektarovým výběhem. Návštěvníci přecházejí po dřevěné lávce na terasu a do pavilonu. Dne 12. prosince 2001 se tu narodilo vůbec první mládě - sameček Simon. Od 26. června 2003 chodí skupina žiraf do velkého výběhu, kde je uvidíte celé léto.

Fotogalerie
Žirafa Rothschildova
Žirafa Rothschildova

Žirafa Rothschildova
Žirafa Rothschildova

Žirafa Rothschildova
Žirafa Rothschildova

Žirafa Rothschildova - spící mládě
Žirafa Rothschildova - spící mládě

fotěšky

28. října 2007 v 11:32 žirafa
Žirafa RothschildovaŽirafa RothschildovaŽirafa RothschildovaŽirafa Rothschildova - spící mládě

slon indický

28. října 2007 v 11:13 sloni

Slon indický

(Elephas maximus)

A - Asian elephant
N - Asiatische Elepfant

Třída: savci, Řád: chobotnatci, Čeleď: slonovití

Zeměpisné rozšíření: Přední a Zadní Indie, Cejlon, Sumatra
vyhledávání: Asie
Biotop: deštný les, bambusové džungle, travnaté pláně
vyhledávání: tropický les, travnaté území
Potrava: trávy i jiné byliny, větve a listí, kůra, plody
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: hmotnost 2-6,5 tuny, délka těla 5,5-6,5 m, ocas 1,2-1,5 m, výška v kohoutku 2,5-3,5 m
Rozmnožování: Samice je březí 615-618 dní (tedy 22 měsíce) a rodí jedno mládě. Po narození váží 60-150 kg a je hustě porostlé srstí. Saje stejně jako ostatní savčí mláďata tlamou a chobot neumí zpočátku používat. Matka ho kojí až 1,5 roku.
Věk: v přírodě až 65 let, v chovech až 75 let
Zajímavosti: Je o něco menší než slon africký, od něhož se liší i menšími trojúhelníkovitými boltci, jedním "prstíkem" na konci chobotu a tím, že nejvyšším bodem těla bývá klenuté temeno, nikoliv hřbet. Kly (přeměněné horní řezáky) bývají mnohem větší u samců a samicím mnohdy rostou tak malé, že je není vidět. Typická je pro slony indické postupná ztráta barviv v kůži, takže starší zvířata mají nejprve drobní růžové tečky na čele a chobotu, později celé plochy rozšířené na spánky a boltce. Kdysi obývali divocí sloni rozsáhlé území od Sýrie po Čínu, dnes je jejich areál ostrůvkovitý a značně zmenšený. Není jich zřejmě víc než 40 000 a stále jich ubývá. Na rozdíl od slona afrického má klidnou povahu a je už několik tisíc let zdomácňován a využíván k práci i při slavnostech.
Kde ho najdete: V pavilonu velkých savců v dolní části areálu. Do srpna 2002 jsme chovali samce Kadíru a dvě samice Shanti a Gulab. Kadíra musel být vzhledem ke své extrémně agresivní povaze a nezvladatelnosti při povodni utracen. Obě slonice i s "afričankou" Sabi přečkaly nejhorší dny na cestě před výběhem pand. Gulab je v současnosti nejstarší zvíře v naší zoo, je jí více než 40 let. Shanti je trochu větší a přišla jako slůně Bimbo ze seriálu o panu Tau. V říjnu 2003 se skupina rozrostla o samici Prayu a samce Nagathana.

Fotogalerie
Slon indický - Gulab a Shanti
Slon indický - Gulab a Shanti

Slon indický - cvičení
Slon indický - cvičení

Slon indický - Nagathan
Slon indický - Nagathan

Slon indický - Praya
Slon indický - Praya

Slon indický - Praya,Gulab
Slon indický - Praya,Gulab

Slon indický
Slon indický

zdroj

slon africký

28. října 2007 v 10:59 sloni

Slon africký

(Loxodonta africana)

A - African elephant
N - Afrikanische elefant

Třída: savci, Řád: chobotnatci, Čeleď: slonovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika jižně od Sahary
vyhledávání: Afrika
Biotop: savany, polopouště, lesy, pláně i hornaté oblasti
vyhledávání: tropický les, travnaté území
Potrava: tráva, listy, plody, výhonky, větve, keře, kůra stromů
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: výška v kohoutku 2,2 - 3,7 m, délka těla 6 -7,5 m, délka ocasu 1 - 1,3 m
Rozmnožování: Samice je březí 22 měsíců, rodí nejčastěji 1, velice zřídka i 2 mláďata. Mládě váží okolo 100 kg a je asi 1 m vysoké, samice se o něj stará 2 roky. Samec se na péči o slůně nepodílí a většinu roku žije samotářsky. V prvních týdnech mládě neovládá tenký a krátký chobot a musí se naučit, jak ho zvednout a k čemu ho vlastně má. Saje tlamičkou stejně jako ostatní savci, matka má struky těsně za předníma nohama.
Věk: v přírodě do 60 let, v lidské péči i déle
Zajímavosti: Obrovskou tíhu nesou sloupovité nohy. Sloni jsou prstochodci a došlapují jako baletky jen na špičky prstů. Ty jsou zarostlé ve svalech a kůži, takže vzniká plocha "chodidla". Je vyztuženo pružným vazivovým polštářem, který tlumí otřesy a způsobuje, že se sloni dokážou navzdory své mohutnosti pohybovat naprosto tiše. Sloni mají jen málo zubů. Mohutné stoličky, po jedné v každé polovině horní i dolní čelisti, se postupně obrušují a při tom se posouvají dopředu. Zezadu už je připraven další zub. Takto se stoličky vymění každému slonovi asi šestkrát za život. Když vypadne poslední, je zvíře v přírodě odsouzeno k pomalé smrti hlady. Kly, což jsou přeměněné řezáky, narůstají oběma pohlavím. Samci si je často při soubojích zlomí. Pokud se zlomenina nachází v té části klu, kde je dřeň, mohou nastat komplikace v podobě zánětu, který může skončit i uhynutím zvířete. Populace slona afrického byly na mnoha místech vyhubeny, a proto je zařazen na seznamu ohrožených druhů IUCN a do programu EEP.
Kde ho najdete: V současné době tento druh nechováme.

Fotogalerie
Slon africký
Slon africký

Slon africký
Slon africký

sloni-fotešky

28. října 2007 v 10:57 sloni
Slon indický - cvičeníSlon africkýSlon africkýSlon indický - Gulab a ShantiSlon indický - PrayaSlon indický - Praya,Gulab



za číslo 2

21. října 2007 v 12:30 ceny za bleskovky
terka:
jiřinka:
týnka:
pechulka:
hillary:
líbí?

č.3

21. října 2007 v 9:43 bleskovky
1)co je tento pes za rasu?
2)hlasuj tady pro rihannu - shut up and drive
3)potom hlasuj !!!TADY!!! pro pájku!!! pls to potřebuju víc než cokoli jinýho
4)kolikáté to byly hlasy?
5)co na diplomek?
pište dokud neřeknu stop

za číslo 1

9. října 2007 v 20:11 ceny za bleskovky
omlouvám se za spoždění ale blbnul mi net
pechulka:
annie:
mimi:
emjoy:
vikki:
anelka:
marulinka:
jirink@:
kikisek:
carodejnica:
hillary:
renate.moncev:
marťanek.j
beruška:
terka:
lilly:
kamino:
daenvgiel:
doufámže se diplomky líbí tak nezapomeňte do komentářů jak se vám líí a taky se určo zůčastněte bleskovky č. 2!!!

č. 2

9. října 2007 v 17:00 bleskovky
1)co je na obrázku za zvíře?
2)máš toto zvíře doma a pokud ano jak se jmenuje?
3)kolik ti je?
4)hlasuj tady pro rihannu a shut up and drive
5)kolikátý to byl hlas?
6)jak si jse dostal/a na můj blog?
7)jaké je tvoje šťastné číslo?
8)co na diplomek?
písejte dokud nenapíšu -----STOP-----