orel bělohlavý

2. února 2008 v 19:15 |  ptáci

Orel bělohlavý

(Haliaeetus leucocephalus)

A - Bald eagle
N - Weisskopf-seeadler

Třída: ptáci, Řád: dravci, Čeleď: jestřábovití

Zeměpisné rozšíření: Kanada, USA kromě větší části Aljašky
vyhledávání: Severní Amerika
Biotop: pestrá škála biotopů od mangrovů po tundru, vždy v blízkosti vody
vyhledávání: , tundra, jehličnatý les, listnatý a smíšený les, sladké vody
Potrava: ryby, menší až střední savci i další obratlovci, zdechliny
vyhledávání: zdechliny, živá kořist
Rozměry: délka 71-96 cm, rozpětí 168-244 cm, hmotnost 3-6,3 kg
Rozmnožování: Hnízdo je umístěné na zemi, na skalních římsách nebo na stromě. Je z klacíků a větví, mohutné, opakovaně používané. Dosahuje výšky 4 m a průměru 2,5 m. Samice snáší 1-2 vejce, inklubační doba činí 35 dní.
Věk: až 47 let (v lidské péči)
Zajímavosti: V době toku předvádí pár okázalou vzdušnou akrobacii, při které ptáci klesají volným pádem, poté zabrzdí s roztaženými křídly a chytí se spáry. Je státním symbolem USA, bohužel v přírodě těchto orlů ubývá v důsledku vysušování mokřadů, změn krajiny a používání pesticidů.
Kde ho najdete: v dolní části zoo

Fotogalerie
Orel bělohlavý
Orel bělohlavý
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama