pštros

2. února 2008 v 19:16 |  ptáci

Pštros dvouprstý

(Struthio camelus)

A - Ostrich
N - Strauss

Třída: ptáci, Řád: pštrosi, Čeleď: pštrosovití

Zeměpisné rozšíření: rovníková Afrika a západ jižní Afriky, vysazen v J Austrálii
vyhledávání: Afrika
Biotop: suchá otevřená krajina od polopouští po savanu a buš
vyhledávání: poušť a polopoušť, travnaté území
Potrava: převážně tráva, semena a listy, občas hmyz a malí obratlovci
vyhledávání: části rostlin, bezobratlí
Rozměry: délka samce 210-275 cm, samice 175-190 cm, hmotnost samce 100-156 kg, samice 90-110 kg
Rozmnožování: Do hnízda na zemi snáší několik samic - dominantní samice 5-11 vajec, ostatní samice 2-5 vajec. Sedí na nich střídavě samec (hlavně v noci) i samice po dobu 42-46 dní. Mláďata mají skvrnitý prachový šat a hnízdo opouštějí během tří dnů.
Věk: 30-40 let
Zajímavosti: Samec má černobílé zbarvení, samice je hnědavě šedá. Je skvěle vybaven pro rychlý a vytrvalý běh. Dosahuje rychlosti až 70 km/h, na delší vzdálenost vydrží běžet rychlostí 50 km/h. Je aktivní během dne, v noci pštrosi odpočívají ve větším počtu společně na jednom místě. Společenské uspořádání je založeno na různě početných skupinách, které obývají určité teritorium. Kdysi žil pštros i v jihozápadní Asii, ale dnes je zde považován za vyhubeného.
Kde ho najdete: v Africkém panoramatu

Fotogalerie
Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý

Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý

Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama